Za "Poduzetnički impuls" 11.000 prijava

Bez autora
Jun 19 2012

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je rezultate natječaja iz programa Poduzetnički impuls 2012. Za program je stiglo gotovo 11.000 prijava. Isplate sredstava počet će idući tjedan. Riječ je o natječajima za dodjelu nepovratnih sredstava za sedam projekata, za koje je ukupno predviđeno 70,5 milijuna kuna. Natječaji su se odnosili na dodjelu nepovratnih sredstava za projekte: Jačanje međunarodne konkurentnosti (ukupno 25 milijuna kuna), Nove tehnologije (22,5 milijuna kuna), Pozicioniranjem na tržištu do uspjeha (5 milijuna kuna), Klasteri-zajedno do uspjeha (6 milijuna kuna), Potporne institucije (5 milijuna kuna), Poduzetništvo u kulturi (4 milijuna kuna) te Socijalno poduzetništvo (3 milijuna kuna). Novi zakon o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen potkraj rujna ili početkom listopada. Prema novom zakonu, obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta. Kako bi se izjednačili s drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze, plan je da se odgovornost propiše tako da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti.

Za "Poduzetnički impuls" 11.000 prijavaMinistarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je rezultate natječaja iz programa Poduzetnički impuls 2012. Resorni ministar Gordan Maras izvijestio je da je za program stiglo gotovo 11.000 prijava. Isplate sredstava počet će idući tjedan.

Riječ je o natječajima za dodjelu nepovratnih sredstava za sedam projekata, za koje je ukupno predviđeno 70,5 milijuna kuna. Natječaji su se odnosili na dodjelu nepovratnih sredstava za projekte: Jačanje međunarodne konkurentnosti (ukupno 25 milijuna kuna), Nove tehnologije (22,5 milijuna kuna), Pozicioniranjem na tržištu do uspjeha (5 milijuna kuna), Klasteri-zajedno do uspjeha (6 milijuna kuna), Potporne institucije (5 milijuna kuna), Poduzetništvo u kulturi (4 milijuna kuna) te Socijalno poduzetništvo (3 milijuna kuna).

Novi zakon o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen potkraj rujna ili početkom listopada. Prema novom zakonu, obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta. Kako bi se izjednačili s drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze, plan je da se odgovornost propiše tako da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti. Predviđa se i uvođenje instituta prijenosa obrta za života obrtnika, umjesto samo nakon njegove smrti, a planira se i privremeno ukinuti plaćanje izdavanja obrtnice, čime će se dodatno rasteretiti obrtnici te im se omogućiti jednostavnije i povoljnije pokretanje poslovanja.

Maras je istaknuo i pozitivne trendove u obrtništvu - u lipnju je otvoreno 4400 obrta, broj zaposlenih u obrtu također je u laganom porastu, a u prvih pet mjeseci ove godine otvoreno je 6300 novih radnih mjesta u obrtima, što je 30% više nego u istom razdoblju lani.

Naveo je kako je u pripremi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okružja. Poticajne mjere odnose se na poticaje za mikropoduzetnike, porezne poticaje, one za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

Najavio je kako će do kraja godine biti izrađena strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. - 2020. koja će poslužiti kao podloga za programiranje instrumenata namijenjenih poduzetnicima financiranim iz fondova EU u očekivanom iznosu od oko 100 milijuna eura godišnje od 2014. do 2020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik